top of page

Geriatrik Rehabilitasyon

 

                Rehabilitasyon; hastalık, engellilik ve sakatlık tedavisinde hastanın fonksiyonel halini en üst düzeye getirmek için yapılan yeniden var etme çabalarına verilen addır. Geriatrik rehabilitasyon ise yaÅŸlıda fizyolojik eksilmeye veya hastalığa baÄŸlı geliÅŸen fonksiyonel kötüleÅŸmenin giderilmesi, geciktirilmesi, en aza çekilmesi veya tersine çevrilmesi amacı ile verilen hizmetlerin tümüdür. Bu kavramın içerisinde sadece saÄŸlık hizmetleri bulunmamaktadır. Ancak gerçekçi, zaman-mekan-yoÄŸunluk baÄŸlamında iyi kurulan tedavi yaklaşımları geriatrik rehabilitasyonun en temel yapı taşıdır.

                Geriatrik rehabilitasyonda amaç yaÅŸlının fonksiyonel kapasitesini, belirlenen gerçekçi bir hedefte mümkün olan en üst düzeye ulaÅŸtırmak ve bunu korumaktır. KiÅŸinin kalan ömründe yaÅŸam kalitesini artırmak amacıyla uygulanan etkin rehabilitasyon program› yaÅŸlı bireyin daha bağımsız ve sosyal olmasına yardımcı olacaktır.

                Geriatrik rehabilitasyonda unutulmaması gereken, her hastanın kendine özel gereksinimleri olduÄŸudur. Rehabilitasyon uygulamaları ne kadar bireyselleÅŸtirilirse uygulamadan o kadar fayda saÄŸlanır. Bu plan için ön koÅŸul geriatrik hastanın fonksiyonel deÄŸerlendirmesinin yapılmasıdır. Fonksiyonel deÄŸerlendirme sonrası hasta için oluÅŸturulan amaçlar hastanın fizyolojik, sosyal, ekonomik, ailevi, biliÅŸsel, kültürel ve sosyal halleri yanı sıra eldeki mevcut olanaklar göz önüne alınarak belirlenir.  Mevcut durum, varılması planlanan hedefler ve rehabilitasyon süreci, hasta ve yakınları ile paylaşılarak; hedefler ile ilgili farklı beklentilerin oluÅŸmasına engel olunması gerekmektedir.

                Geriatrik rehabilitasyon uzman kiÅŸilerce sürekli yapılmalıdır. YaÅŸlılık insanı fizyolojik olarak gençken yaptığı iÅŸleri yapamaz hale getirmektedir. Bu nedenle yaÅŸlılar genelde daha hassas ve huysuz olabilmektedir. Rehabilitasyon programında psikolojik destekte yer almaktadır. Rehabilitasyon sürecinin farklı aÅŸamalarında farklı saÄŸlık çalışanları görev almaktadır. Hekimler bu ekibin doÄŸal liderleridir. Rehabilitasyon ekibinde görev alan diÄŸer saÄŸlık çalışanları; fizyoterapist, konuÅŸma terapisti, psikolog, hemÅŸire, sosyal çalışmacı, beslenme uzmanı, hemÅŸire, ortez-protez uzmanı, mesleki danışmandır. Rehabilitasyon sürecinde, hizmetlerinin gerçekleÅŸtiÄŸi saÄŸlık birimi ve ekip çalışanları ile ilgili farklıların ve görev çakışmalarının olmaması imkansızdır. Geriatri ile uÄŸraÅŸan bir hekim, rehabilitasyon çalışanlarının görev ve iÅŸlevleri hakkında bilgi sahibi olmalı, ihtiyaçları saptamalı ve bu ihtiyaçların en uygun ÅŸekilde karşılanması için ekibe liderlik görevini üstlenmelidir.

               YaÅŸlıda rehabilitasyon ilkeleri ÅŸunlardır: rehabilitasyon uygulamalarına erken baÅŸlanmalı, multidisipliner olmalı, rehabilitasyon programı yavaÅŸ, alışılmış ve basit olmalı, yardıma ve güvene dayalı hasta-ekip iliÅŸkisi olmalı, hastanın mümkün olan fiziksel ve mental bağımsızlığının devamlılığı hedeflenmeli ve hastanın rehabilitasyona aktif katılımı saÄŸlanmalıdır.

               YaÅŸlılarla yapılan fiziksel aktivitelerde fonksiyonel kapasiteyi geniÅŸletmek ana hedef olmalıdır. Fonksiyonel kapasiteyi artırmanın amacı ise yaÅŸam kalitesini geliÅŸtirmektir. Bu egzersizlerde bütün kas grupları aktiviteye dahil edilmelidir. Kısa egzersiz süresini izleyen uygun istirahat dönemi olmalıdır. Basit egzersizler verilir ve çok tekrar önerilir. YaÅŸlılara egzersiz verilme amacı ve egzersizin faydaları ÅŸu ÅŸekildedir;

​

YaÅŸlılara egzersiz verilme amaçları;

  • DiÄŸer insanlarla yaÅŸlıyı bütünleÅŸtirmek için ortam oluÅŸturmak,

  • Hastalıktan iyileÅŸmeyi çabuklaÅŸtırmak ve stresle daha kolay baÅŸa çıkabilmek,

  • YaÅŸlının kondisyonunu gerçekleÅŸtirmek,

  • Günlük aktiviteleri uygulamak için gerekli olan enerjiyi artırmak,

  • Dengeyi saÄŸlamak,

  • YaÅŸlıyı daha mutlu hale getirmek

  • ​

Yaşlılarda egzersizin faydaları;

  • Ani tepki süresini kısaltır,

  • Kemik kitlesinin ağırlaÅŸmasını saÄŸlar,

  • Mental hareketlilik getirir,

  • Kas kitlesini geliÅŸtirir,

  • AÄŸrının azalmasına fayda saÄŸlamaktadır,

  • Kırık gerçekleÅŸme riskini azaltır,

  • Obezite, ÅŸeker ve hipertansiyon, hiperlipidemi üzerinde olumlu faydaları bulunmaktadır.

 

                 YaÅŸlılarla gerçekleÅŸtirilen rehabilitasyon uygulamaları gerçekçi olmalı, planlı bir ÅŸekilde tekrarlanmalı ve gerektirdiÄŸi takdirde deÄŸiÅŸtirilmeli, mevcut iÅŸlevleri korumalı, kalan hayatın yaÅŸam kalitesini geliÅŸtirecek kiÅŸinin bağımsız ve sosyal olmasına yardım edecek kiÅŸinin iyileÅŸme sürecini negatif yönde etkileyen psikolojik problemleri önleyecek ÅŸekilde ve yaÅŸlıya özel olmalıdır.

bottom of page